Kleinschalige zorg voor jongeren met een beperking
Na jarenlange schaalvergrotingen in de zorg zie je nu een omgekeerde trend: Kleinschalige zorg is weer in. Maar laat je niet misleiden door een modewoord. Bij sommige zorginstellingen betekent ‘kleinschalige zorg’ nog steeds afdelingen met tot wel twintig bewoners. Dit zijn de voordelen van woonzorgomgevingen met maximaal zes bewoners.
1. Vertrouwde omgeving
Een huisje met een paar kamers voelt vertrouwder aan, dan een gebouwencomplex met meerdere verdiepingen. Dat is voor jongeren met een beperking niet anders. In een kleinschalige zorg omgeving zullen ze zich eerder thuis voelen. Het wordt daarmee ook makkelijker om de nieuwe woonsituatie te accepteren na een verhuizing vanuit het ouderlijk huis. Bewoners die vanuit een grootschalige instelling overkomen zullen merken dat ze sneller kunnen wennen.
2. Rust en zekerheid
Grote instellingen met veel personeel kunnen soms anoniem aanvoelen. Bij een kleinschalige zorg woonomgeving is er sprake van kleinere teams en over het algemeen minder personeelswisselingen, waardoor bewoners een sterkere band kunnen opbouwen met hun begeleiders. Dat zorgt voor rust en zekerheid bij bewoners en dat is precies waar ze behoefte en baat bij hebben.
3. Een vast aanspreekpunt
Voor ouders van jongeren met een beperking is het lastig bij te houden wie er op welk moment betrokken is bij de behandeling van hun kind. “In de ochtend is het begeleider A, in de middag begeleider B, ’s avonds begeleider C, ’s nachts begeleider D en de ochtend erna alweer begeleider E”, legt zorgouder Ivanildo Falkenstein uit. Hij is samen met zijn vrouw Marina het vaste aanspreekpunt voor ouders bij het woonzorginitiatief Thuys. Dat wordt door betrokken ouders erg gewaardeerd:
“Ivanildo en Marina geven onze dochter zorg op maat. Ze zien in wat onze dochter nodig heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen en handelen daarnaar. Ook zorgen ze ervoor dat wij als ouders goed betrokken blijven.”
4. Middenin de samenleving
Het is fijn voor jongeren met een beperking om aansluiting te vinden in de samenleving. Dat kan bijvoorbeeld met georganiseerde excursies, maar het is ook erg prettig als het op een natuurlijke manier gebeurt. Met een kleinschalige zorg woonomgeving, bijvoorbeeld in een rijtjeshuis in het centrum van een dorp, heb je daar een grotere kans op.
5. Privacy
Zowel voor bewoners als ouders/vertegenwoordigers is het fijn om te weten dat hun dossier niet rondzwerft tussen afdelingen en meerdere managementlagen. In een échte kleinschalige zorg woonomgeving weet je als bewoner beter dat je privacy gewaarborgd is. Daarbij gaat het ook om de dingen die je kunt zeggen in de gemeenschappelijke woonkamer; een intieme ruimte waar niet zomaar iedereen kan in- en uitlopen.
Thuys biedt een fijne en veilige kleinschalige zorg woonomgeving voor jongvolwassenen met een beperking (zorgprofielen VG03, VG04, VG06 en VG07)