Psycho-educatie

Wanneer je een handicap of stoornis hebt, kan dat soms behoorlijk ingewikkeld zijn voor jezelf en je omgeving. Het is soms erg lastig om te begrijpen wat een ziektebeeld precies inhoudt, hoe je ermee om moet gaan en welke behandelingen er allemaal zijn. Iedereen is immers anders.

Psycho-educatie is een methodiek om mensen met een stoornis meer inzicht te laten verkrijgen in hun problematiek. Psycho-educatie richt zich op het vergroten van kennis over de problematiek, het accepteren van de problematiek en vervolgens het handelen naar de problematiek. Ook is er ruimte om alle vragen te stellen die je hebt over jouw ziektebeeld of beperking.

Er zijn verschillende vormen van psycho-educatie afhankelijk van voor wie het bedoeld is. Je kunt psycho-educatie volgen in een groep met mensen met dezelfde problematiek, maar ook alleen of juist met je ouders of partner. Er zijn ook praktische vormen van psycho-educatie zoals Brain Blocks. Samen met je behandelaar bespreek je welke vorm het beste bij jou past.
Reactie plaatsen