Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Het persoonlijk ontwikkelingsplan (ook wel POP genoemd) is een plan waarin je doelen en afspraken rondom de hulpverlening en je gewenste ontwikkeling vastlegt. Bij aanvang van de hulpverlening maak je samen met je begeleiding of behandelaar een persoonlijk ontwikkelingsplan. In de loop van het hulpverleningstraject wordt dit plan regelmatig geƫvalueerd en waar nodig bijgesteld.

Een persoonlijk ontwikkelingsplan bestaat vaak uit doelen, dingen die je wilt bereiken of kunnen, voor de korte of lange termijn. Je kunt dus doelen stellen voor wat je over drie maanden wilt hebben gedaan of geleerd maar je kunt ook doelen stellen voor over een jaar of twee jaar. Voorbeelden van doelen zijn:
  • Ik start een studie
  • Ik kan zelfstandig koken
  • Ik ben op tijd op mijn afspraken

Het is belangrijk dat er naast doelen ook acties in het plan staan. Met acties bedoelen we concrete afspraken over hoe je de doelen wilt gaan bereiken. Samen met je begeleider of behandelaar kun je bespreken wat je nodig hebt om iets te kunnen of leren, hoe je daaraan gaat werken en wie jou daarbij kan helpen. Daarnaast is het wenselijk om een tijdsafspraak te maken wanneer je het doel bereikt hebt. Maak je doelen ze concreet en duidelijk mogelijk, des te groter is de kans van slagen.

In een persoonlijk ontwikkelingsplan staat dus heel concreet wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat aanpakken. Door het regelmatig te evalueren kun je bekijken of je plan moet worden bijgesteld, of er nieuwe doelen bij moeten of dat je doelen behaald hebt natuurlijk!
Reactie plaatsen