Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR is een vorm van therapie die wordt toegepast bij mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt. Dit kan bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een geweldsincident of het verlies van een dierbare zijn. Door een traumatische gebeurtenissen kan je soms last krijgen van herbelevingen, nachtmerries of heftige emoties op een later moment. Je kunt bijvoorbeeld heftig reageren in soortgelijke situaties, angsten ontwikkelen of vermijdingsgedrag aan vertonen.  Elk mens reageert weer verschillend op de gebeurtenissen in zijn leven.


EDMR kan worden toegepast om de heftigheid van de emoties te reguleren. EMDR is een wetenschappelijke bewezen vorm van therapie die kan worden toegepast bij jonge kinderen, adolescenten en volwassenen.


Bij EMDR vraagt de therapeut je om de traumatische gebeurtenis voor de geest te halen inclusief de bijbehorende gedachten en emoties. Door bewegingen met de vinger te maken of piepjes te laten horen terwijl ze jou vragen stellen over je emoties en gedachten, worden je hersenen als het ware voor de gek gehouden. Je kunt het zien als een soort ‘reset’ van het stukje hersenen dat de pijnlijke of emotionele gebeurtenis voor jou bewaart. Door de combinatie van jouw herinneringen en de afleidende stimulans zal jouw herinnering zijn kracht en emotionele lading steeds verder verliezen, waarmee je klachten verminderen.


Wanneer je bent blootgesteld aan een langdurig trauma, kun je voor langere tijd EMDR-therapie nodig hebben. Wanneer je één traumatische ervaring hebt meegemaakt, zoals een beroving, kunnen je klachten soms met een of twee sessies al verminderd zijn. Je maakt altijd samen met je therapeut een inschatting van de verwachte duur en frequentie.


EMDR is een intensieve therapiesoort die op korte termijn veel effect kan hebben.

Reactie plaatsen