Brain Blocks is een toolbox voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme en voor hun omgeving om te praten over autisme. Brain Blocks kan worden ingezet als psycho-educatie, communicatiemiddel of therapeutisch middel.
Brain Blocks is ontwikkeld door hulpverlener Stephan van de Ven toen hij zocht naar een manier om mensen met autisme en hun omgeving te helpen meer inzicht te krijgen door het visueel te maken. Sinds 2011 is Brain Blocks een methodiek die verspreid wordt in de hulpverlening en veelvuldig gebruikt wordt.
De methodiek van Brain Blocks bestaat uit een doos met verschillende materialen, waaronder twee borden met een afbeelding van twee identieke hoofden, een vijftal sheets en diverse materialen waaronder ballen, blokken, bruggen, staafjes, cilinders en een filter. Met de onderdelen kun je zichtbaar maken hoe verschillende breinen werken zodat anderen beter begrijpen wat er in je hoofd gebeurt als je autisme hebt. Door de materialen word je uitgenodigd om gebruik te maken van je eigen beeld en taal om voor anderen inzichtelijk te maken hoe jij dingen ervaart.
Als hulpverlener mag je niet zomaar met Brain Blocks werken. Je moet geschoold en gecertificeerd zijn om de methodiek goed te kunnen inzetten.