Dag Van Het Positief Denken
13 september 2018 

Dag Van Het Positief Denken

Vandaag is het De Dag Van Het Positief Denken!

Vindt jij het makkelijk om positief te denken of heb je daar juist moeite mee?

In ons werk hebben we veel te maken met mensen, die worstelen met negatieve gedachten. Ook veel van onze bewoners vinden het moeilijk om positief te denken. In dit bericht delen we 4 manieren waarop we onze bewoners helpen positief te denken. Heb jij nog tips of suggesties? We zouden het leuk vinden, als je die met ons deelt, in een reactie op dit bericht.

Wat we zien is dat veel van onze bewoners worstelen met het hebben van een goed zelfbeeld. En het hebben van een goed beeld van wie zij zijn en waarvoor zij bedoeld zijn. Wie worstelt daar niet mee, zou je bijna denken he? 🙂

We helpen onze bewoners om een beter beeld van zichzelf te krijgen, door een betere relatie met zichzelf te krijgen. We leren ze hoe ze lief en aardig kunnen zijn tegen zichzelf. Hoe ze zichzelf kunnen accepteren en van zichzelf kunnen leren houden.

Wat we ook zien is dat onze bewoners er moeite mee hebben, dat ze anders zijn, dan anderen. Dat ze hun school niet af hebben kunnen maken, dat ze niet meer thuis kunnen wonen, dat ze niet kunnen werken, geen opleiding meer kunnen volgen, dat ze geen relatie (kunnen) hebben, geen kinderen kunnen krijgen, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen en leven en dat ze niet voor zichzelf kunnen zorgen.
We zien dat ze zich daardoor minder waard voelen, dan een ander. Alsof ze hebben gefaald in het leven en niets voorstellen. Alsof ze er niet toe doen.

Dus het is heel begrijpelijk, dat ze daardoor negatief denken en het moeilijk vinden om positief te denken. Maar vaak leidt het negatief denken tot meer negatieve gedachten. Daarom helpen we hen te letten op wat ze aandacht geven. Want wat aandacht krijgt groeit!

Er zijn namelijk altijd negatieve gedachten aanwezig, maar er zijn ook altijd positieve gedachten aanwezig. Net zoals dat er altijd positieve dingen zijn en er negatieve dingen zijn. De vraag is, welke van de 2 geef jij de meeste aandacht?

Sinds kort hebben we voor een aantal medewerkers complimenten boekjes in het leven geroepen. Aan het einde van de dag schrijft de begeleiding een compliment in hun schriftje. Ze kunnen hier dan altijd naar kijken en teruglezen, wanneer ze zich niet zo happy voelen.

Naast het stimuleren van een betere relatie met zichzelf, het letten op wat ze aandacht geven en elke dag een compliment geven, besteden we ook veel aandacht aan het hebben van een zinvolle dagbesteding, om onze bewoners te helpen positief te denken en zich positief te voelen. We gevende dagactiviteiten zo vorm, dat ze elke dag iets nieuws leren en een relevante bijdrage kunnen leveren in wat ze doen en met wat ze maken. Onze dagactiviteiten zijn

Kort samenvattend zijn dit 4 manieren, waarop we onze bewoners helpen positief te denken en wat ook jij vandaag zou kunnen doen om positief te leren denken:
1. Heb een goede relatie met jezelf!
2. Let op wat je aandacht geeft. Wat aandacht krijgt groeit!
3. Schrijf aan het einde van de dag een compliment aan jezelf!
4. Zorg ervoor dat je zinvol bezig bent, door elke dag iets nieuws te leren en een relevante bijdrage te leveren.

Vindt je het moeilijk om positief te denken? Worstel je met negatieve gedachten? Neem dan gerust contact met ons op! We kijken graag met je of we je in een kennismakingsgesprek verder op weg kunnen helpen.

Over de schrijver

Thuys | Beschermd Wonen met Intensieve Begeleiding

Reactie plaatsen