Een verzwaringsdeken voor volwassenen en kinderen: Alle feiten op een rij!
10 juli 2020 

Een verzwaringsdeken voor volwassenen en kinderen: Alle feiten op een rij!

Inhoud

  1. Het belang van een goede nachtrust
  2. De werking van een verzwaringsdeken: sensorische integratie
  3. Diepe druk
  4. Een verzwaringsdeken bij kinderen
  5. Een verzwaringsdeken bij ADHD
  6. Een verzwaringsdeken bij autisme
  7. Sensorische informatieverwerking
  8. Een verzwaringsdeken bij volwassenen
  9. Een verzwaringsdeken bij fibromyalgie
  10. Een verzwaringsdeken bij rusteloze benen
  11. Een verzwaringsdeken bij depressie en angsten
  12. Een verzwaringsdeken bij dementie
  13. Hoe wordt een verzwaringsdeken gemaakt?
  14. Niet-medicamenteuze behandeling
  15. De voordelen van een verzwaringsdeken op een rijtje
  16. Een verzwaringsdeken bestellen?

Een verzwaringsdeken is een middel om tot rust te komen en te ontspannen wanneer dit door motorische of psychische onrust moeizaam gaat. Het wordt toegepast bij verschillende klachten voor zowel volwassenen als kinderen. Een verzwaringsdeken wordt ook wel gewichtendeken, gewichtendekbed, zware deken, verzwaarde deken, zwaartekrachtdeken of sensorische deken genoemd. De deken wordt gemaakt van katoen en gevuld met polyester gemengde glazen kraaltjes. Hij hoort doorgaans ongeveer 10% van jouw eigen lichaamsgewicht te zijn. De druk die de deken op je lichaam uitoefent zorgt voor een kalmerend effect waardoor je gemakkelijker en rustiger in slaapt valt. Benieuwd naar de voordelen, werking en toepasmogelijkheden van een verzwaringsdeken? We zetten het voor je op een rijtje.

Het belang van een goede nachtrust

Slapen is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Wanneer we slapen krijgen lichaam en geest tijd om zich te herstellen, indrukken te verwerken en bovendien weer op te laden voor een nieuwe dag. Wanneer onze nachtrust verstoord wordt, heeft dat invloed op verschillende levensgebieden: je hebt bijvoorbeeld minder energie, bent snel overstuur of kan je moeilijk concentreren. Wanneer je nachtrust langdurig verstoord wordt, kan dit leiden tot chronische gezondheidsklachten. Een goede nachtrust is dus belangrijk om goed te kunnen blijven functioneren, zeker wanneer je bekend met klachten die het slapen vermoeilijken en/of een diagnose zoals ADHD, autisme of dementie. Voor een goede nachtrust kun je je laten ondersteunen door (natuurlijke) medicatie zoals melatonine of slaapmedicatie op recept van de dokter. Maar wanneer je op zoek bent naar een niet-medicamenteuze behandeling voor onrustige nachten is wellicht een verzwaringsdeken iets voor jou.


De werking van een verzwaringsdeken: sensorische integratie

Wanneer je last hebt van motorische of psychische onrust is het soms erg lastig om in slaap te vallen. Alle prikkels van de dag razen nog door je hoofd en door je lichaam. Omdat je geest nog zoveel moet verwerken, blijven de (soms negatieve) gedachten maar door je hoofd malen en lukt het je niet zelfstandig om tot rust te komen. Een verzwaringsdeken kan helpen om deze onrust te bestrijden. Het ondersteunt de sensorische integratie.

Sensorische integratie is het vermogen van het centrale zenuwstelsel om informatie afkomstig van verschillende zintuigen (zicht, gehoor, gevoel, reuk, smaak en evenwicht) te integreren. Wanneer je, door welke omstandigheden dan ook, moeite hebt met deze integratie kan een verzwaringsdeken je hierbij helpen met zijn kalmerende effect. De druk die de deken gelijkmatig uitoefent op je lichaam helpt bij de productie van serotonine en melatonine, waardoor je gelukkiger en makkelijker in slaap kunt vallen. Het geeft bovendien een gevoel van geborgenheid en veiligheid.


Diepe druk

Het lichaam maakt onderscheid tussen twee soorten prikkels via de huid. De lichte druk en diepe druk. Bij lichte druk bepaalt je lichaam dat de prikkel van buitenaf komt. Het is bijvoorbeeld iemand die je kietelt of aanraakt. De lichte druk is voelbaar op de bovenste huidlagen en lokt een reactie bij je lichaam uit. Denk bijvoorbeeld maar eens als er een takje langs je arm krast of er een insect op je arm gaat zitten. Je lichaam zorgt voor een snelle reactie en soms zelfs afweerreactie. Bij een diepe druk is het ook voelbaar op je onderste huidlagen en wordt het als intern ervaren door jouw lichaam. De diepe druk prikkels worden ook waargenomen door de sensoren in jouw gewrichten en spieren. De diepe druk, zoals de verzwaringsdeken dus teweeg brengt, zorgt in tegenstelling tot de lichte druk niet voor een reactie maar juist ontspanning.


Een verzwaringsdeken bij kinderen

Het gebruik van een verzwaringsdeken is zowel voor volwassenen als kinderen geschikt. Bij kinderen wordt een verzwaringsdeken veelal toegepast wanneer er sprake is van slecht slapen door moeizame prikkelverwerking en angsten. Denk dan bijvoorbeeld aan kinderen met ADHD, PDD-NOS, ADD en andere vormen van autisme. Maar ook kinderen met motorische onrust zoals spasme hebben baat bij het slapen onder een verzwaringsdeken.


Een verzwaringsdeken bij ADHD

Kinderen met ADHD zijn de hele dag ontzettend druk met het verwerken van alle prikkels om hen heen. Door het moeizame beheersen van impulsen en het ontbreken van filters, worden de kinderen de hele dag getriggerd, wat leidt tot druk gedrag. Wanneer een kind met ADHD moet gaan slapen, is het vaak nog lang niet klaar met alle indrukken en prikkels die er die dag voorbij zijn gekomen. Het hoofd (en de mond) lijkt maar niet te willen stoppen. Een verzwaringsdeken kan een kind met ADHD helpen om te kalmeren zodat deze prikkels verwerkt kunnen gaan worden. De sensorische informatieverwerking wordt sneller op gang gebracht door het kalmerende effect van de deken en de druk die het gelijkmatig uitoefent op het lichaam van het kind. Het voelt als het ware als een grote knuffel.


Een verzwaringsdeken bij autisme

Ook kinderen met autisme kunnen baat hebben bij het slapen onder een verzwaringsdeken. Wanneer er sprake is van (een vorm van) autisme kan de wereld soms erg onduidelijk zijn. De prikkels van de buitenwereld, samen met de onmacht en de angst die dit vaak teweegbrengt maakt het voor kinderen met autisme moeilijk om tot rust te komen. Ze zijn immers nog bezig met het verwerken van de dag, maar vooral het gevoel van veiligheid en geborgenheid kan bij deze kinderen ontbreken. Slapen onder een verzwaringsdeken verhoogt het gevoel van veiligheid waardoor het kind gemakkelijker kan ontspannen en toe komt aan de sensorische informatieverwerking.


Sensorische informatieverwerking

De hele dag door krijgen we prikkels binnen. Door de tv, de radio en de mensen om ons heen. In de supermarkt, op school en zelfs als je gewoon rustig even een wandelingetje maakt, gebeurt er van alles om je heen. Deze prikkels krijgen we middels verschillende zintuigen binnen en moeten we allemaal verwerken. Deze informatieverwerking verloopt bij iedereen anders. Bij de één gaat dit razend snel, bij de ander is er meer tijd nodig en soms lukt het helemaal niet en raakt de persoon overprikkeld. Wanneer je sensorische informatieverwerking door een gebeurtenis of ziekte is verstoord, kun je daar hulp bij krijgen. Een verzwaringsdeken is een hulpmiddel voor een betere verwerking van alle prikkels om je heen.


Een verzwaringsdeken bij volwassenen

Het verwerken van prikkels kan niet alleen een uitdaging of obstakel zijn bij kinderen, maar ook bij volwassen kan de sensorische informatieverwerking verstoord zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld maar eens aan lichamelijke ziektes zoals fibromyalgie, rusteloze benen of psychische onrust zoals bij een depressie of angstklachten. Maar ook als je geen fysieke of psychische klachten hebt, kan een verzwaringsdeken een kalmerend en ontspannen gevoel geven.


Een verzwaringsdeken bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een niet-gewricht gebonden ziekte, waarbij spierpijn en drukpijnlijke punten verspreid over het lichaam kenmerkend zijn. De spierpijn wordt doorgaans erger na overbelasting of blootstelling aan kou. Fibromyalgie gaat vaak gepaard met verschillende klachten zoals moeite met slapen, vermoeidheid, spierstijfheid en hoofdpijn. Het is een ziekte waar nog veel onbegrip over kan zijn; je ziet immers niets aan de buitenkant. Een verzwaringsdeken is uitermate geschikt voor mensen met fibromyalgie. Door het gelijkmatig uitoefenen van druk op het hele lichaam komen je spieren tot rust en kalmeert je lichaam door de aanmaak van dopamine en serotonine.


Een verzwaringsdeken bij rusteloze benen

Ook bij klachten zoals rusteloze benen (ook wel restless legs syndrome (RLS) genoemd) is een verzwaringsdeken een hulpmiddel voor een betere nachtrust. Bij rusteloze benen lukt het niet om je benen stil te houden; je hebt een vervelend gevoel: tintelingen of kriebels in de onderbenen. Wanneer je je benen even beweegt, geeft het verlichting. Je begrijpt dat het dat lastig kan zijn om in te slapen. De verzwaringsdeken helpt, door de druk die wordt uitgeoefend, om je spieren te ontspannen.


Een verzwaringsdeken bij depressie en angsten

Wanneer je kampt met een depressie of een angststoornis zijn het veelal je gedachten die zorgen voor een onrustige nacht of moeite met inslapen. Een verzwaringsdeken werkt op twee manieren wanneer je kampt met een depressie. Door de gelijkmatige druk op je lichaam heeft het verzwaringsdeken een kalmerende uitwerking. Het zorgt voor een gevoel van geborgenheid en veiligheid, een beetje zoals het inbakeren van een kind. Daarnaast zorgt dit kalmerende effect voor de aanmaak van hormonen als dopamine, serotonine en melatonine die je helpen te ontspannen.


Een verzwaringsdeken bij dementie

Ook bij dementie is het gebruik van een verzwaringsdeken aan te raden. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die gekenmerkt worden door combinaties van meervoudige stoornissen in verstandelijke vermogen, zoals je geheugen, maar heeft ook invloed op je gedrag en stemming. Ook de sensorische informatieverwerking raakt verstoord. Voor mensen met dementie kan de wereld heel onveilig aanvoelen. Je begrijpt de wereld om je heen niet meer, herkent soms je dierbaren niet en je voelt je vaak ook erg onbegrepen door je omgeving. Een verzwaringsdeken kan zorgen voor een gevoel van geborgenheid maar tegelijk ook helpen om alle prikkels van de dag te verwerken.


Hoe wordt een verzwaringsdeken gemaakt?

Een verzwaringsdeken wordt meestal gemaakt van katoen en/of polyester. Het wordt op maat gemaakt omdat er goed moet worden gekeken naar de persoonlijke toepassing, er zit immers verschil tussen een deken voor een kind of een volwassenen. Doorgaans wordt de verzwaringsdeken gemaakt met een gewicht van 10% van je lichaamsgewicht. De deken wordt gevuld met polyester gemengde glazen kraaltjes. De deken is verdeeld in vlakken waar de kraaltjes inzitten zodat ze gedurende het gebruik evenredig verdeeld blijven over de oppervlakte van de deken. Het wordt aangeraden om de zwaarte van de deken af te stemmen met het advies van een ergo- of fysiotherapeut of een sensorische therapeut.


Niet-medicamenteuze behandeling

De verzwaringsdeken is een niet- medicamenteuze behandeling voor iedereen die moeite heeft met het verwerken van prikkels en zowel mentaal als lichamelijk tot rust komen in de avond. De gelijkmatige druk die de deken uitoefent op je lichaam kan vergeleken worden als een soort massage zonder dat iemand je lichaam aanraakt. Het voelt geborgen en veilig.

Het gebruik van een zwaartedeken wordt echter afgeraden bij ademhalings-, bloedsomloop- en temperatuurregelingsproblemen.


De voordelen van een verzwaringsdeken op een rijtje

Het gebruik van een verzwaringsdeken wordt steeds populairder. Het wordt ingezet bij verschillende vormen van motorische en psychische onrust en is geschikt voor iedereen. Door het gebruik van een verzwaringsdeken word je ondersteund bij:

Je sensorische integratie: het verwerken van prikkels
Een gevoel van geborgenheid en veiligheid
Aanmaak van serotonine en melatonine
Een betere nachtrust
Verlagen van stresshormoon cortisol
Kalmeren en ontspannen middels pressure stimulation

De verzwaringsdeken kan worden ingezet bij verschillende klachten, zoals hierboven genoemd. Maar er zijn meer klachten waarbij het verzwaringsdeken als hulpmiddel kan worden ingezet. We zetten de meest voorkomende klachten en diagnoses nog even op een rijtje:

Slapeloosheid
ADHD
(Ernstige) ontwikkelingsstoornissen
Cerebrale parese
Autisme
Sensorische integratiestoornissen
Asperger
Down
Hallermann Streiff
Rett of Tourette-syndroom
Posttraumatische stressstoornis
Hersenletsel
Restless legs syndroom RLS (rusteloze benen)
Epilepsie
Angst- en obsessief-compulsieve stoornis
Depressie
Bipolaire affectieve stoornis


Een verzwaringsdeken bestellen?

In onze webshop kun je een betaalbare verzwaringsdeken bestellen. Bestel snel, nu ze nog betaalbaar zijn en op voorraad liggen. In januari was de voorraad er doorheen en heeft het (mede dankzij corona) maanden geduurd, voordat deze weer geleverd konden worden. Ze zeggen dat er een tweede corona golf aan zit te komen, of dat ook echt zo is weten we niet, we kunnen alleen adviseren om het zekere voor het onzekere te nemen en ze te bestellen nu ze nog leverbaar zijn.

Over de schrijver

Thuys | Beschermd Wonen met Intensieve Begeleiding

sophie huybregts
Door

sophie huybregts

op 29 Aug 2020

Hai, ik ben heel erg geïnteresseerd in het verzwaringsdeken. Maar omdat ik het vaak heel snel heel warm heb zou ik voor zo'n aanschaf wel weten hoe het aanvoelt. Ik lees de mogelijkheid om hem te proberen en wil daar heel graag gebruik van maken alvorens over te gaan tot een aankoop. Hoe werkt het? Met vriendelijke groet,. Sophie huybregts 0621256903

Reactie plaatsen